Zeytin Ağaçlarının Gölgesinde Bir Şehir, Atina

İlyada destanında; gölgesinde oturduğu zeytin ağacı, Homeros’un kulağına şöyle fısıldar:

“Herkese aitim ve kimseye ait değilim, siz gelmeden önce de buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.”

Tarihte hiçbir ağaç, zeytin ağacı kadar kutsal olmamış ve üzerine efsaneler yazılmamıştır. Tüm kutsal kitaplarda adaletin, bereketin ve bilgeliğin sembolü olurken; Nuh Tufanı’nda bir güvercinin ağzında ümidi müjdelemiş ve tufanın yok edici gücüne karşı ayakta kalarak ölümsüzlüğün simgesi haline gelmiştir. Mitolojik öykülerde her daim karşımıza çıkmış, sağlığa ilişkin birçok metinde insanlık için şifa kaynağı olarak gösterilmiş, başarılı sporcuların ve kralların başları zeytin dallarıyla taçlandırılmıştır.

Atina için zeytin ağacının önemine gelirsek, efsaneye göre Eski Yunan’da tanrıların tanrısı Zeus, insanlığa en değerli armağanı veren tanrı ya da tanrıçanın yeni kurulan şehrin koruyucusu olacağını ilan etmesiyle başlar hikâye. Denizlerin tanrısı Poseidon, üç dişli çatalını kayaya saplayarak Atina Akropolüne tuzlu su kaynağı armağan ederken; bilgelik ve sanatın tanrıçası Athena ise mızrağını yere saplayarak insanlığa yüz yıllar boyunca bereket ve yaşam kaynağı olacak olan “zeytin ağacı” çıkarır. Bu ağacın büyük bir zenginlik ve bereket kaynağı olduğuna inanılır ve şehre onun adı verilir. Şu an Atina Akropolisi’nin tepesinde, yüzlerce yıllık tarihin sembolü olan bir zeytin ağacı bulunmaktadır.

Hadi şimdi şehri keşfetmeye başlayalım!

Atina şehrinin önemli noktaları Monastraki, Plaka, Akropolis, Omonia, Exarchia, Kolonaki bölgeleri. Tüm bu bölgeleri yürüyerek gezebilirsiniz. Atina denildiğinde herkesin aklına ilk gelen kare şüphesiz Akropolis’tir. Akropolis, kelime olarak “yüksek şehir” anlamına gelmektedir. Akropolis’in içindeki en önemli yapı ise şehrin koruyucu tanrıçası Athena’ya adanmış “Parthenon Tapınağı”dır.

Monastiraki Meydanı: Günün her saati kalabalık olan bu meydan şehir turuna başlamak için en ideal yerlerden biri. Dizdar Ağa Camii ve Hadrian Kütüphanesinden geçerek Akropolise doğru ilerleyebilirsiniz..

Syntagma Meydanı: Parlamentonun bulunduğu bu meydana şehrin politik meydanı diyebiliriz. Parlamento önünde nöbet tutan askerlerin nöbet değişimlerini izlemek oldukça turistik ve fotografik bir aktivite.

Akropolis / Athena’nın tapınağı Parthenon, Yunan mimarisinin en büyük eseri ve demokrasinin sembolü olarak kabul ediliyor..

Plaka ve Anafiotika Sokakları / Akropol’ün hemen eteklerinde bulunan sokaklar Atina’nın en keyifli ve eğlenceki mekanlarına sahip.

Omonia, Psyri ve Exarchia Sokakları / Atina’nın graffitilerle süslü, eskici dükkanları, butikleri, çoğunlukla lokallerin takıldığı alternatif mekanları ile oldukça keyifli vakit geçereceğiniz bölgeler..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s